ارزیابی پاسخ ارقام پائیزه کلزا (.Brassica napus L)، به سطوح مختلف تنش شوری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار، گروه کشاورزی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

چکیده

به منظور ارزیابی پاسخ ارقام پائیزه کلزا (Brassica napus L.) به سطوح مختلف تنش شوری، آ‌زمایشی بصورت آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی در سه تکرار در سال 1401 به اجرا در آمد. عامل اول چهار سطح شوری شامل S0 (محلول هوگلند بعنوان شاهد)، S1 (50)، S2 (100) و S3 (150) میلی مول و عامل دوم هشت رقم کلزای پائیزه بودند. در طول آزمایش، صفات ماده خشک، تعداد غلاف در بوته، تعداد غلاف بارور در بوته، تعداد غلاف پوک در بوته، وزن هزاردانه، تعداد دانه در غلاف، عملکرد روغن، درصد روغن و عملکرد دانه اندازه‌گیری شد. با توجه به نتایج بدست آمده کلیه صفات مورد بررسی تحت ﺗﺄثیر شوری قرار گرفتند؛ بطوریکه افزایش سطح شوری در کلیه ارقام مورد ارزیابی موجب کاهش معنی‌داری در همه صفات مورد بررسی، بجز تعداد غلاف پوک در بوته گردید. میزان کاهش در صفات مورد بررسی در ارقام مختلف متفاوت بود؛ بطوریکه برخی از ارقام، کاهش کمتری را تجربه نمودند و در این میان رقم SLM 046 نسبت به سایر ارقام موفق‌تر عمل نمود و در بالاترین سطح شوری (S3) با کسب بالاترین میانگین‌های صفات مرتبط با عملکرد، حصول بیشترین عملکرد دانه (به میزان 52/10 گرم در گلدان) و عملکرد روغن (به میزان 26/3 گرم در گلدان) را رقم زد. در مقابل رقم Elit در سطح شوری S3، با نمایش یک عملکرد ضعیف، با به دست آوردن کمترین میانگین‌های عملکرد دانه (به میزان 76/3 گرم در گلدان) و عملکرد روغن (به میزان 05/0 گرم در گلدان) در جایگاه آخر قرار گرفت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


اطلسی­پاک، وحید. (1395). تأثیر تنش شوری بر رشد و توزیع یونی در ارقام متحمل و حساس گیاه کلزا (Brassica napus L.). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 6 (20)، 85-71. http://dx.doi.org/10.18869/acadpub.jcpp.6.20.71
چم‌حیدر، هادی.، و فرهودی، روزبه. (1397).  بررسی اثر تنش شوری بر فتوسنتز و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان ارقام کلزا در مرحله رشد رویشی. فصلنامه علمی پژوهشی فیزیولوژی گیاهان زراعی- دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز. 10 (39)، 42-23.                          http://dorl.net/dor/20.1001.1.2008403.1397.10.39.2.6
عظیمی­گندمانی، محمد. (1403). اثرات سطوح مختلف شوری بر عملکرد و برخی خصوصیات فیزیولوژیک ارقام مختلف لوبیا چیتی. مجله فناوری­های پیشرفته در بهره­وری آب. 4 (2)، 92-77. https://doi.org/10.22126/atwe.2024.10549.1120
عظیمی­گندمانی، محمد.، فرجی، هوشنگ.، دهداری، اشکبوس.، موحدی دهنوی، محسن.، و علی­نقی­زاده، مصطفی. (1391). تاثیر تنش شوری بر برخی خصوصیات کمی و کیفی ارقام کلزای بهاره. مجله الکترونیک تولید گیاهان زراعی. 5 (1)، 70-53.                            https://dorl.net/dor/20.1001.1.2008739.1391.5.1.4.3
نجفی زرینی، حمید.، منصوری، ایراندخت.، بابائیان، نادعلی و پاکدین، علی. (1398). ارزیابی تحمل به شوری برخی از ژنوتیپ­های کلزا در شرایط نرمال و تنش شوری (.Brassica Napus L).  پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی. 11 (30)، 36-23.        https://dx.doi.org/10.29252/jcb.11.30.23
Ahamed, F., Ahmed, I. M., Shamim Ahsan, A. F., Ahmed, M. B., & Begum, F. (2021). Physiological and yield responses of some selected rapeseed/mustard genotypes to salinity stress. Bangladesh  Agronomy Journal, 24(1), 43-55.  https://doi.org/10.3329/baj.v24i1.55545
Ahmad, P., & Umar, S. (2011). Oxidative Stress: Role of Antioxidants in Plants. Studium Press, New Delhi, India.
      https://www.abebooks.fr/Antioxidants-Oxidative-Stress-Management-Plants-Edited/7577938868/bd
Alsharari, S.F., Ibrahim, A. A., & Okasha, S.A. (2023). Combining ability for yield, oil content, and physiobiochemical characters of canola (Brassica napus L.) Under salt stress conditions. Sabrao Journal of Breeding and Genetics, 55 (4), 1003-1024.        http://doi.org/10.54910/sabrao2023.55.4.1
Atlasi Pak, V. (2015). Effect of salinity stress on growth and ion distribution in tolerant and sensitive cultivars of rapeseed (Brassica napus L.). Journal of production and processing of agricultural and horticultural products, 6 (20), 85-71. http://dx.doi.org/10.18869/acadpub.jcpp.6.20.71  [In Persian]
Awaad, H. A. (2023). Fundamentals of Crop Resistance to Salinity: Plant Characters and Selection Criteria. In: Salinity Resilience and Sustainable Crop Production Under Climate Change. Earth and Environmental Sciences Library. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-031-48542-8_4
Azimi Gandomani., M. (2024). The effects of different levels of salinity on the yield and some physiological characteristics of different pinto bean cultivars, Advanced Technologies in Water Efficiency, 4(2), 77-92. https://doi.org/10.22126/atwe.2024.10549.1120
Azimi Gandomani, M., Dehdari, A., Faraji, H. Movahhedi Dehnavi, M., & Alinaghizadeh, M. (2012). Effects of salinity on some quantitative and qualitative characteristics of spring Rapeseed cultivars. Electronical Journal of Crop Production, 5, 53-70.            https://dorl.net/dor/20.1001.1.2008739.1391.5.1.4.3[In Persian]
Bybordi, A. (2010). Effects of salinity on yield and component characters in canola (Brassica napus L.) cultivars. Notulae Scientia Biologicae, 2(1), 81-83.       https://doi.org/10.15835/nsb.2.1.3560
Cham Haider, H., & Farhoudi, R. (2017). Investigating the effect of salinity stress on photosynthesis and the activity of antioxidant enzymes of rapeseed cultivars in the vegetative growth stage. Scientific Research Quarterly Journal of Plant Physiology - Islamic Azad University, Ahvaz Branch, 10 (39), 23-42. http://dorl.net/dor/20.1001.1.2008403.1397.10.39.2.6 [In Persian]
Dehdari, A., Rezai, A., & Mirmohammady Maibody, S. A. (2005). Salt tolerance of seedling and plant based on Ion contents and agronomic traits. Soil Science and Plant Analysis, 36, 2239-2253. https://doi.org/10.1080/00103620500196622
Goyal, A., Tanwar, B., Sihag, M. K., Kumar, V., Sharma, V., & Soni, S. (2021). Rapeseed/Canola (Brassica napus) Seed. In: Tanwar, B., Goyal, A. (eds) Oilseeds: Health Attributes and Food Applications. Springer, Singapore, 47-71. https://doi.org/10.1007/978-981-15-4194-0_2
Gupta, B., & Huang, B. (2014). Mechanism of Salinity Tolerance in Plants: Physiological, Biochemical and Molecular Characterization. International Journal of Genomics, 68(3), 1-18.               https://doi.org/10.1155/2014/701596
Joshi, N.L., P.C. Mali., & Sexena, A. (2008). Effect of nitrogen and sulphur application on yield and fatty acid composition of mustard (Brassica juncea L.) Oil. Journal Agronomy & Crop Science, 180, 59-63. https://doi.org/10.1111/j.1439-037X.1998.tb00370.x
Kainat, K., & Sajad, M. (2021).  Effect of sodium chloride on the growth parameters of canola plant. Pure and Applied Biology, 10(2), 492-502.                     http://dx.doi.org/10.19045/bspab.2021.100052
Khalid, A., Athar, H. U. R., Zafar, Z. U., Akram, A., Hussain, K., Manzour, F., Al-Qurainy., & Ashraf, M. (2015). Photosynthetic capacity of canola (Brassica napus L.) plants as affected by glycinebetaine under salt stress. Journal of Applied Botany and Food Quality, 88, 78-86.        https://doi.org/10.5073/JABFQ.2015.088.011
Naheed, R., Aslam, H., Kanwal, H., Farhat, F., Gamar, M., Amina, A. M., Al-Mushhin, A., Jabborova, D., Ansari, M. J., Shaheen, S., Aqeel, M., Noman, A., & Hessini, K. (2021). Growth attributes, biochemical modulations, antioxidant enzymatic metabolism and yield in Brassica napus varieties for salinity tolerance. Saudi Journal of Biological Sciences, 28(10), 5469-5479.    https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2021.08.021
Najafi Zarini, H., Mansouri, I., Babaian, N., & Pakdin, A. (2018). Evaluation of salinity tolerance of some rapeseed genotypes under normal conditions and salinity stress (Brassica Napus L.). Crop breeding research paper, 11 (30), 23-36 (In Persian).        http://dx.doi.org/10.29252/jcb.11.30.23
Naveed, M., Sajid, H., Mustafa, A., Niamat, B., Ahmad, Z., Yaseen, M., Kamran, M., Rafique, M., Ahmar, S., & Chen, J. (2020). Alleviation of Salinity-Induced Oxidative Stress, Improvement in Growth, Physiology and Mineral Nutrition of Canola (Brassica napus L.) through Calcium-Fortified Composted Animal Manure. Sustainability, 12, 1-17. https://doi.org/10.3390/su12030846
Raboanatahiry, Li, N., Yu, H., & Li, M. (2021). Rapeseed (Brassica napus): Processing, Utilization, and Genetic Improvement. Agronomy, 11(9), 1-37. https://doi.org/10.3390/agronomy11091776
Rameeh, V. (2012). Ions uptake, yield and yield attributes of rapeseed exposed to salinity stress. Journal of Soil Science Plant Nutral, 12(1),851-861.             http://dx.doi.org/10.4067/S0718-95162012005000037
Zhang, J. L., & Shi, H. (2013). Physiological and molecular mechanisms of plant salt tolerance. Photosynthesis Research, 115, 1–22. https://doi.org/10.1007/s11120-013-9813-6